Aalborg-filerne. Et digitalt nøgenkatalog.

Nordjyllands politi er kommet i besiddelse af dele af et digitalt katalog med nøgenbilleder og videoer af over 700 danske kvinder. Sagen er ikke ny for politiet, men det er den for flere af kvinderne.

Den 14. august 2019 modtager 24-årige Tina* et brev fra Nordjyllands politi underskrevet politikommisær Carsten Straszek. Tinas navn er dukket op i forbindelse med uberettiget videregivelse af nøgenbilleder og videoer på nettet. Tina skulle være blandt 700 forurettede kvinder i sagen.

Politiet er i forbindelse med en anmeldelse tilbage i foråret 2018, kommet i besiddelse af en indholdsfortegnelse til et stort online-katalog, der angiveligt skulle indeholde nøgenbilleder og videoer af over 700 danske kvinder.

Politiet skriver i brevet til Tina, at de ikke har haft adgang til indholdet af kataloget, men kun til indholdsfortegnelsen, hvor de kan se hvilke 700 kvinder, der skulle befinde sig i kataloget. Kvinderne står anført med fuld navn og by. I den forbindelse har politiet 1,5 år efter anmeldelsen, nu taget kontakt til Tina, der er een blandt 700 kvinder der står i indholdsfortegnelsen. Flere har angiveligt modtaget samme brev i deres e-boks.

Politiet videregiver ikke så mange informationer om sagen eller kataloget, men skriver at der er mulighed for at få en bisidderadvokat, der dog skal beskikkes via Aalborg ret, og at Tina kan søge om erstatningskrav som forudrettede. Hun skal blot skrive til en af to mailadresser på navngivne politi-assistenter og inden 1. oktober 2019.

Brevet er kommet som et chok for Tina, så hun både skriver og ringer til politiet, men uden held. Den eneste besked hun indtil videre har modtaget, er fra omstillingsdamen, der beder hende om at opføre sig voksent, og skrive en mail som alle andre.

Tina fortæller at hun er naturligvis er bekymret over sagen, og hun ikke helt ved, hvordan hun skal forholde sig til den beskikkede advokat, også fordi hun bor i København og okke er i nærheden af retten i Aalborg.

13 dage efter Tina har modtaget brevet fra politiet, er hun endnu ikke klar over, hvilke billeder det drejer sig om og hvad hun skal gøre.

Digitale krænkelser

I januar 2018 kunne vi på Sweetchili.dk, fortælle historien om et russisk pornosite, der havde flere undergrupper, der indeholdte private billeder af kvinder fra hele verden. En gruppe for hvert land og USA var indelt i stater. I den danske gruppe, var det især mænd, der delte nøgenbilleder og videoer af unge danske kvinder. Flere havde skrevet kvindernes fulde navn og enkelte også hvilke by de kom fra.

Selvom danske kvinder, anmeldte siden til politiet, kunne politiet desværre intet gøre, da sitet lå på en udenlandsk server, som de ikke havde adgang til.

Den sidste og mere kendte sag, Umbrella sagen, hvor en video med seksuelt krænkende indhold med en kun 15 årig pige og en gruppe drenge blev delt på nettet, er 1004 efterfølgende blevet sigtet i sagen, og de første sager blevet prøvet for højesteret og der er nu faldet dom i de første sager.

https://www.jv.dk/soenderborg/To-blev-doemt-og-en-gik-helt-fri-i-Umbrella-sag/artikel/2721940

Umbrellasagen var en af de første kendte sager om digital deling af seksuelt krænkende materialer. Med Aalborg-filerne med de over 700 intet-anende og krænkede kvinder, har Umbrella-sagen måske netop skabt den præcedens, der skal til, for at gøre arbejdet nemmere for politiet. Både rent efterforskningsmæssigt, da de nu har stor digital erfaring at trække fra, men også nu de første domme er faldet.

Man undres

Det er dog svært ikke at undre sig over flere elementer i sagen.

Hvorfor tog det 1,5 år før de forurettede kvinder, der angiveligt skulle befinde sig i et digitalt nøgenkatalog på nettet, før de fik besked fra politiet, at de var forurettede i en kriminalsag, der omhandler deling af nøgenbilleder på nettet?

Hvorfor har politiet kun set en indholdsfortegnelse, og ikke bare noget af det reelle indhold?

Og hvorfor ligger en digital sag hos Nordjyllands politi, da det jo kan blive et problem for blandt andet Tina der bor på Østerbro. Hun er angiveligt ikke den eneste, der bor et stykke fra retten i Aalborg.

I dag har politiet oprettet flere enheder, der arbejder med digital kriminalitet på et nationalt plan. Men det betyder dog fortsat ikke, at anmeldelserne bliver sagsbehandlet der, men bliver videresendt til politiet i den politikreds, hvor en eventuelt mistænkt i sagen befinder sig.

Det ved jeg fra min egen sagen om Offensimentum og digital chikane. Jeg anmeldte til NC3, den nationale enhed der arbejder med digital kriminalitet, men min sag blev efterforsket af en kriminal-assistent fra teknisk afdeling hos politiet i Ringsted. Det gav på ingen måde mening for mig, da jeg er bosat i København og fordi der var mindst tre der stod bag og en af dem boede eller bor i København. Da jeg før sommeren blev indkaldt til ny afhøring, foregik det igen i Ringsted politikreds, og med en ny politiassistent, der startede med at spørge, hvad et DDOS angreb var.

Der er noget der taler for, at det vil give mening, at digital efterforskning, sker fra en national enhed, der har ressourcer og digital viden til at betjene forurettede i den kreds de befinder sig. Og så giver det mening, at politiet står til rådighed for forurettede, efter de har modtaget et sådan brev fra politiet.

Tina fortæller at hun ikke har økonomi til at deltage i retssagen. Hun ved heller ikke, hvordan hun skal finde en advokat eller hvordan hun skal forholde sig, nu hun ikke kan få kontakt med de to politiassistenter, der står som hendes kontakt i brevet. Det eneste hun lige nu ved er, at der angiveligt findes nøgenbilleder eller videoer af hende på nettet, der er blevet delt i et såkaldt katalog.

Jeg har kontaktet advokat Miriam Michaelsen og partner i advokatfirmaet Njord Law, der var bisidder-advokat under Umbrella-sagen, hun fortæller at de forurettede i sagen, er meget velkommen til at kontakte hendes firma på telefon +45 33 12 45 22 eller på mail copenhagen@njordlaw.com. Henvis til Aalborgfilerne.

Ifølge Facebook-gruppen PulterkammerAktivisterne, skulle der angiveligt være oprettet en hemmelig støttegruppe på Facebook, for de forudrettede i sagen. Jeg kan desværre ikke henvise til et link, da de ikke vil udlevere det. Men tag kontakt med dem på Facebook, hvis du ønsker at høre mere om en støttegruppe.

Jeg har kontaktet Nordjyllands politi, for at få flere detaljer om sagen, men jeg har endnu ikke hørt fra dem. Denne artikel bliver opdateret, når der kommer nyt.

Det eneste vi ved lige nu om sagen er, det politiet har sendt ud til kvinderne i brevet.

700 kvinder befinder sig angiveligt i et nøgenkatalog på nettet, og de skulle på nuværende tidspunkt, have modtaget et brev fra politiet i deres e-boks.

…. artiklen vil blive opdateret løbende.

*Tina er ikke hende rigtige navn. Sagens natur taget i betragtning, har vi aftalt at hun forbliver anonym.

Vores artikler er reklamefri, men du er velkommen til at give et bidrag, til den næste på mobilepay +45 40409028.

…..her på minichili-redaktionen har vi ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse vores indlæg. Mats er svensk og Karina er bare en skidt korrekturlæser, så vi tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber de kan underholde, mere end de kan forarge…..,,,,!=)#d!%% 

*T

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.