www.sweetchili.dk

Betal eller vi synger

Journalist Mats Anderson

 

Hvis du låner penge af en privat udlåner du ikke kender, og fravælger at betale lånet tilbage, er der en konsekvens af den handling, som du bør have med i dine overvejelser, inden du begiver dig ud på det uregulerede lånemarked. En af konsekvenserne kan være, at du får besøg af en mand og hans guitar.

På Facebook kan du låne penge af private. Den korrekte betegnelse for lån mellem private hedder peer2peer lån. Låneformen er lovlig, hvis renten ikke er så høj, at det kan betegnes som åger. Du finder udlånerne, i flere til formålet oprettede grupper på Facebook. Renten er høj og tilbagebetalingen skal ske hurtigt. Dine penge, dit valg.

 

 

Lånehajerne

 

Den historie skrev vi om i oktober 2018. Læs med HER.  Men hvad sker der hvis du ikke kan betale lånet tilbage?

Den historie kunne vi læse i et opslag som – vi kalder hende Susanne – delte i faceebook-gruppen  ‘Advarsler mod snydere og svindlere’.

Susanne ville dog i første omgang ikke udlevere nogen, men blot stille et spørgsmåL. “Er der nogen der kender INK-LÅN?” Der gik dog ikke længe, før hun rullede en vild historie ud om, hvordan hun både på messenger og på sms var blevet kontaktet, af det der angiveligt ser ud til at være flere forskellige, der ifølge dem selv, havde overtaget hendes gæld og nu truede hende til at betale.

De beskeder Susanne lægger ud på tråden, vidner om lidt rod i hvor meget hun skylder, da beløbene skifter fra kr. 50 til kr. 1000  men at der ligger en skjult trussel i beskederne, er dog nemmere at gennemskue end beløbene. Hun bliver anbefalet at kontakte politiet.

Vi kontakter Susanne, der fortæller at hun tilbage i december måned, havde bevæget sig ud på det uregulerede lånemarked på Facebook. Det var jul og Susanne havde brug for lidt ekstra penge. Det ene lån var på kr. 3.500, hvor hun fortsat mangler at tilbagebetale de kr. 2.000.

 

 

Betal eller vi synger

Anette kan fortælle samme historie om grove inkassometoder. Hun valgte at låne kr. 5000 til huslejen af samme udlåner som Susanne, men fik ikke læst reglerne i gruppen og kendte derfor ikke til de renter der tikkede ind, da hun den første i næstkommende måned ville afbetale med første afdrag. Lånet var nu steget med 100% og udlåner var ikke til at hugge eller stikke i. Han sendte hende et stykke håndskrevet papir, hvor han beskrev renterne. Betalte hun ikke ville gælden på de kr. 5000 være på kr. 140.000 fem måneder efter. Hun tog kontakt med politiet, der anbefalede hende at blokere udlåneren på facebook og mobil, og nøjes med at betale de penge hun havde lånt. Da hun blokerede, begyndte den reelle chikane for alvor, for nu fik hun flere gange besøg på hendes adresse, hvor de stod og råbte og bankede på hendes dør.

Hun fik også besøg af en “inkasso-spillemand”, Den lille optræden har vi fået tilsendt en video af.  Videoen er en optagelse af en mand, der spiller guitar og synger ude foran en gadedør ved dørtelefonen. Ifølge den kilde der har sendt os videoen, er det en af de mere kendte udlånere i låne-miljøet. Da vi grundet ophavsretten, ikke må vise videoen, vil vi prøve at beskrive hvad vi ser.

Det er aften og vi ser en mand med en guitar. Han står udenfor en gadedør med en dørtelefon. Man kan ikke se hans ansigt, da der kun er filmet ned på den guitar han spiller på og op på døren, men man kan høre ham synge og se han trykker på dørtelefonen. Vi gengiver et udsnit af sangteksten:

“Du skylder penge, vi spiller en sang, indtil de er indbetalt, vi skal nok gøre dine naboer opmærksom på, at du er en online svindler. vi har allerede snakket med et par stykker. Vi kører den hele vejen, og det kommer på facebook, din lille fusker” 

I den fulde tekst, bliver lånerens navn nævnt flere gange foran dørtelefonen.  Udlåneren har angiveligt haft en anden til at optage den lille seance og ifølge vores kilde, er den senere blevet delt på Facebook og direkte ud til folk der skylder penge. Vi har kontaktet udlåneren, men vi har ikke haft mulighed for at få ham i tale.

Det er dog langtfra de eneste inkassometoder der bliver taget i brug, når lånerne ikke betaler deres gæld til tiden.

Susanne der skrev i gruppen, at hun blev udsat for krav om betaling fra fremmede profiler, kan nu også bekræfte, at hendes kusine er blevet kontaktet af hendes udlåner. I samme tråd, hvor Susanne fortæller hendes historie, er der andre der fortæller om hvordan deres udlåner har truet dem og blandt andet valgt at kontaktet deres nabo.

Da vi tilbage i oktober 2018, skrev vores første historie om lånehajerne på Facebook, kunne vi der dokumentere, at der blev oprettet tråde, hvor de dårlige betalere blev lagt ud og at gæld blev solgt indbyrdes blandt udlånerne.

Peter, som vi talte med i forbindelse med den første artikel, fortalte hvordan han oplevede at bliver udstillet med navn og kontaktinformationer i en facebook-gruppe, da han havde et udestående hos en privat udlåner. Både venner og familie blev efterfølgende kontaktet om hans gæld og han selv fik besøg på hans arbejde og hjemme privat. Peter endte med at betale sin gæld.

HVAD KOMMER LET, GÅR IKKE SÅ LET

På Facebook findes der lukkede grupper, hvor du kan få et lån fra en privat profil. Renterne er skyhøje og tilbagebetalingen skal som udgangspunkt, ske hurtigere end de lån, du kan optage fra en bank eller fra de udlånsvirksomheder, der er registreret hos finanstilsynet. Til gengæld kan du oftes låne, selvom du står i RKI eller ikke kan fremvise et lånevenligt bank-budget.

Når du vælger at få et privat lån på Facebook, men samtidig fravælger en detaljeret beskrivende låne-kontrakt, underskrevet af begge parter, er både du og udlåner på usikker grund, hvis du fravælger at betale din gæld. For uden en kontrakt,  har udlåner ikke mulighed for at overlade inddrivelsen af din gæld til en autoriseret inkassofirma. De inkassovirskomheder, der ikke sender rockere eller dårlige rock-sangere.

Tilbage i oktober måned, lå der dengang låneformularer ude i flere af lånegrupperne på Facebook, som man skulle udfylde, hvis man ønskede et lån. Samtidig med anmodningen om lån, godkendte man en sæt regler, hvor der i punkt 5 stod, at man ved optagelse af et lån, samtidig accepterede at udlåneren og resten af lånegruppen, måtte offentliggøre den dårlige betalere og dennes profil, samt kontakte venner og familie hvis de ikke betalte. Det kunne vi dokumentere i vores første artikel. Efter artiklen blev vores adgang til grupperne lukket, så vi kan desværre ikke se, om kravene har ændret sig.

Låner du penge på det uregulerede lånemarked på facebook, bør du huske på, at låner du af dem der laver deres egne udlånsregler, er det også dem, der sætter deres egne regler, hvis du ikke betaler.

Deres penge, deres regler, dit valg.

Ifølge Susanne har hun valgt at anmelde hændelsen til politiet, med håb om, at hun sammen med politiet, kan sikre at der bliver sat loft over det skyldige beløb, og derved også undgå flere høje renter og yderligere trusler. Vi har desværre ikke kunne få politiet til at bekræfte anmeldelsen. Anette har også anmeldt til politiet og forklarer hun endnu ikke har modtaget et journalinummer så vi kan derfor ikke få bekræftet anmeldelsen af politiet.

Både “Susanne”  og “Anette” har ønsket at være anonyme, da de er bekymret for hvad der sker, hvis de udtaler sig. 

 

Vores artikler er reklamefri, men du er velkommen til at give et bidrag til den næste på mobilepay +45 40409028.

…..her på minichili-redaktionen har vi ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse vores indlæg. Mats er svensk og Karina er bare en dårlig korrekturlæser, så vi tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber de kan underholde, mere end de kan forarge…..,,,,!=)#d!%% ?

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

VAR DU TILFREDS MED ARTIKLEN, SÅ ER DET MULIGT, AT DONERE EN MØNT PÅ MOBILEPAY +45 40409028 TIL AT HOLDE DOMÆNET IGANG OG KAFFEN VARM, IMENS VI SKRIVER PÅ DEN NÆSTE.