Facebooks digitale efterforskere

I takt med at digital svindel er støt stigende – og politiets digitale ressourcer ikke eskalerer med helt samme fart – så har en gruppe af danskere, taget beviserne i egen hånd, og er ved at opklare forbrydelser i to grupper på Facebook.

Når man man lave en civil anholdelse, så er det vel også lovlig, at lave en civil efterforskning? 

Fra to forskellige Facebook-grupper, arbejder medlemmerne lige nu som digitale efterforskere, og samler beviser ind på to forskellige kvinder, som de mener har svindlet dem.

Den ene gruppe med næsten 1190 medlemmer (i dag har de renset ud og er nede på 300+), har eksisteret siden oktober 2017. Gruppen handler om een kvinde, som flere af medlemmerne af gruppen, mener har snydt dem. Hver dag opdateres gruppen med nye screenshots og videofiler. Intentionen er, at beviserne efterfølgende skal sendes til politiet. Og. Til de journalister, der ønsker at skrive om sagen.

For som Shila, en af stifterne bag gruppen udtaler, så har hun været forbi politiet, da hun tilbage i 2017 blev snydt. Det gik ikke godt. Så nu er hun gået sammen med andre, for med en fælles indsats, at få samlet flere beviser og få stoppet kvinden.

Gruppen er stramt styret, og beviser bliver nøje samlet, kategoriseret og lagt på Google drev, hvor man hurtigt og overskueligt kan finde messenger beskeder, videoer og screenshots, arkiveret ud i navngivne filer, der nøje beskriver indholdet. For kvinden bag er under anklage for meget.

SVINDEL ELLER CHIKANE?

Jeg valgte at grave mig lidt ned i beviserne, for at se om der var noget om snakken, eller hvorvidt en uskyldig person bliver hængt ud blandt gruppens medlemmer. Jeg er kommet frem til, at noget har kvinden svindlet med. Og det er ikke kønt.

Kvinden er en Facebook-pro, og benytter sig her af sit sociale medie alter ego; Christina ES. Som en anden Kim K, laver hun jævnligt live-optagelser og -auktioner fra hendes stue, hvor hun med en smøg i munden og en kaffe i hånden, sælger alskens ting og sager. Selvom det har stået på et stykke tid, kan jeg ikke finde et cvr-nummer tilknyttet hverken hende selv eller hendes kæreste, som for fem dage siden, har købt domænet til hendes kommende webshop.

Det er der såmænd ikke noget ulovligt i, så længe man betaler skat. Man må sælge for 50.000 kroner, inden man behøver at lade sig registrere hos erhvervsstyrelsen. Der hvor jeg ved hun har svindlet, er med flere live-auktioner på Facebook, som hun sidste år lavede til fordel for Knæk cancer.

Pengene fra auktionerne skulle gå til den gode sag. Christina ES skriver efterfølgende i en tråd på Facebook, som gruppen har kopi af i filerne på google-drevet, at hun fik samlet 15.000 kroner ind. Og alle var nok glade. Indtil kunderne fik en fornemmelse af, at noget var helt galt, og nu gik til bidet på kvinden, der nu ændrede historien.

Nu skulle halvdelen af beløbet i stedet gå til en kræftramt kvinde. Denne kvinde deltager selv med kommentarer på live-auktionerne og skrev en kommentar på en af Christina ES’ liveauktioner, hvor hun bekræftede, at hun havde modtaget penge fra Christina ES til sin medicin, Fragmin, der koster den kræftsyge kvinde 5900 kroner. Den anden halvdel havde Christina ES sendt til Knæk Cancer.

Christina ES fremviser også et screenshot af en mobilepay-overførsel til Knæk Cancer, og et andet af en bankoverførsel, hvor der står den syges kvindes navn og ordet legat. 7.500,00 kroner til hver.

Men medlemmerne af gruppen er ikke dumme. For de noterer sig hurtigt, at decimalerne mangler på den mobilepay-overførsel hun fremviser.

Indtaster du 7500 på mobilepay, vil den vise 7500,00 når du får en note om, at beløbet er overført. Det bekræfter Den Danske Bank også til mig på twitter, da jeg viser dem billedet, og de skriver efterfølgende, at der også er noget andet galt med billedet. Skrifttypen på beløbet er forkert. “Det er nok manipuleret”, skriver de efterfølgende.

 

 

Christina ES ender da også med at erkende i en messengerbesked, som modtageren har delt med gruppen, at hun har snydt med auktionen. Hun har beholdt pengene selv. Både dem til Knæk Cancer. Og i  første omgang, også dem til den syge kvinde. De skulle bruges til en fest, skriver hun.

Gruppen har anmeldt hende til indsamlingsnævnet. De har sendt mails om sagen til Kræftens bekæmpelse. Og de er gået til politiet. Både med indsamlingen og med resten af anklagerne mod kvinden. Det sidste har ikke været uden udfordringer, men de giver ikke op. Imens samles der fortsat beviser på det mest tjekkede google drev, hvor intet er overladt til tilfældighederne.

HVAD SIGER KVINDEN?

Jeg har kontaktet Christina ES, og hun bekræfter i telefonen til mig, at hun ganske rigtigt snød med Knæk Cancer auktionen.

Hendes forklaring er, at det er grundet det store pres fra de 200 grupper på Facebook, hun siger der er efter hende. Jeg kan dog kun finde to.

Hun siger også, at de varer hun sælger er hendes private ting.

På Facebook går hun under navnet Christina ES. På sin blog hos bloggersdelight, går hun under navnet Kristina Sivertsen. http://kristinasivertsen.bloggersdelight.dk.  På bloggen skriver hun om hendes udfordringer, med det hun mener er chikane.

 

FORENINGEN FOR DEN UDSATTE SAG

Gruppen er ikke den eneste, hvor medlemmerne er digitale efterforskere, for også facebookgruppen FFUK skandale + FFUK skandale nr 293 arbejder aktivt på, at finde beviser på, at Foreningen for udsatte i danmark ikke har rent mel i posen.

Det der er interessant med denne sag er medlemmerne. For her finder man både nære familiemedlemmer til kvinden der står bag foreningen, man finder to bestyrelsesmedlemmer, og andre, der har været tæt tilknyttet foreningen. Flere af dem deltager aktivt med deling af beviser.

Manden der “ejer” begge facebook-grupper, har dog ikke selv noget i klemme med foreningen. Han er hvad man vil kalde en facebook-gruppe-haj. Tallet 293 står for antal grupper han ejer. Den sidste nye gruppe i hans gruppe-dynasti hedder; Hælergruppen Vestjylland åben. “Den er kun for sjov, og blot for at se hvad der sker”, skriver han i gruppen.

De to grupper der deler beviser om foreningen, er langtfra lige så velorganiseret som den anden gruppe. Her er ingen tjekkede google-drev. Eller stram koordering af gruppens indhold. Men intentionerne er (måske) ikke anderledes end i den anden gruppe. De ønsker at samle beviser, så kvinden kan stoppes.

 

SVINDEL ELLER CHIKANE?

For overhovedet at omtale gruppen, er jeg nødsaget til at finde ud af, hvorvidt der er noget om snakken. Efter at have gravet mig ned i beviserne, er der anklager jeg umiddelbart ikke kan se kan bevises, men der forefindes dog nogle uoverenstemmelser.

Siden 2012 har foreningen samlet penge ind på mange forskellige måder. Kreativiteten mangler ikke. Foreningen har udover penge også fået sponsoreret en del produkter fra virksomheder og butikker, hvoraf kvinden efterfølgende har bortauktioneret en del af dem på Facebook. Går pengene  til foreningens konto, er der umiddelbart intet galt med det.

Der har været oprettet over fem forskellige frivillige foreninger fra kvindens adresse. Blandt andet Foreningen for voldsramte kvinder. Den oprindelige forening af samme navn, har tilbage i 2013 taget offentligt taget fra kvinden grundet misbrug af midler. Det kan læses her.

Ingen af de fem foreninger, står på Indsamlingsnævnets lister over tilladte indsamlinger.  Da frivillige foreninger ikke er underlagt årsregnskabsloven, foreligger der heller ikke offentlige regnskaber.

Da  jeg kun har kunne finde et enkelt årsregnskab fra 2014 på foreningens facebookside, der – hvis man skal tage et par kritiske briller på – reelt blot er et hvidt dokument med tal, og ingen underskrifter fra hverken en revisor eller bestyrelsesmedlemmer, forefindes der ingen brugbare regnskaber.

Så jeg tog fat i bestyrelsen. De ansvarlige.

Fem ud af de otte der står noteret på deres facebookside som bestyrelse, har taget afstand fra bestyrelsen og foreningen. To har jeg ikke talt med. Så den bestyrelse, der stå på deres facebookside, eksisterer ikke i sin nuværende form.

Udover de manglende indsamlings-tilladelser og ditto regnskaber, mudres sagen om foreningen med historien om manden, foreningen kalder revisor, og som ifølge deres Facebook-side, også er medlem af bestyrelsen.

Da jeg kontakter revisoren på Facebook, skriver han tilbage, at han intet kender til, at han skulle være bestyrelsesmedlem eller revisor for foreningen. Det eneste han ved er, at han var ude og bowle med foreningen for et par år siden. Da jeg skriver tilbage, at han står noteret som deltager til et møde den 2. april 2016 på et mødereferat, og at foreningens daværende kasserer, bekræfter både at have set ham til mødet, og derudover også, at han er foreningens revisor, bliver der stille fra hans side. Det viser sig, han har valgt at blokere mig.

Udover at være politisk aktiv for SF i Gribskov, er revisoren også sygemeldt fra sit job som lastbilschauffør. Ifølge ham selv, har han aldrig været revisor

Jeg har talt med en mand, der bekræfter, at han tilbage i 2016, har hjulpet foreningen med at levere varer ud til flere udsatte familier. Han afsluttede dog samarbejdet med foreningen sidste år. Ifølge souschefen fra Kvickly I køge, hvor foreningen har haft tilladelse til at samle penge ind, bekræfter de, at de har afsluttet samarbejdet. De kunne ikke få bekræftet, hvor pengene gik til, så de valgte at trække sig. Sidste år fik foreningen doneret 10.000 kroner af Lions Klub i Køge.

Om foreningen svindler med midlerne, kan kun bevises med fremvisning af regnskaber, og de eksisterer ikke, så det eneste der lige nu er bevist er, at foreningen ikke har tilladelse til de indsamlinger. Ifølge manden, foreningens stifter kalder revisor, er det usandt, at han er foreningens revisor og bestyrelsesmedlem. Og så eksistere der ikke revisionspåtegnet regnskaber. Det sidste er dog ikke ulovligt, blot dumt, når man har med en forening at gøre, der samler penge ind.

Gruppen der samler beviser mod kvinden, havde som udgangspunkt samme målsætning som den anden gruppe. At aflevere beviser til politiet. Få pichet et par journalister. Og få kvinden stoppet.

 

HVAD SIGER KVINDEN?

Jeg har i de sidste par uger skrevet sammen med kvinden, men hun bliver ved med at skrive undskyldninger for, hvorfor hun ikke har tid til at svare på mine spørgsmål. Men hun får dog bekræftet, at manden der står registreret som revisor på hendes side, ER foreningens revisor.  Og da jeg beder om regnskaber, får jeg i første gang besked på, at de ligger hos ex-manden. Anden gang at det ifølge kvinden, ikke er lovligt at udlevere dem, da hun har tavshedspligt. Hvad angår sagen om Foreningen for voldsramte kvinder, der anklager hende for økonomisk misbrug, skriver hun, at foreningen for voldsramte kvinder skylder hende penge. Kvinden skriver til mig, at også hun føler sig udsat for stalking og chikane.

 

FAGRE NYE POLITI-LØSE VERDEN

Førhen tog man på politistationen, hvis man blev snydt. Man overlod trygt sine betragtninger og beviser til politiet, og lod dem nu gøre deres arbejde. I takt med politiets manglende indsats mod den slags digital svindel, der ligger under det politiet nok vil kalde bagatelgrænsen, er mange nu blevet deres egen efterforskere. Hemmelige grupper oprettes på Facebook, der udveksles, indsamles og koordineres, og først der tager man til politiet. Og i begge gruppers tilfælde. Også til medierne.

Når politiet intet gør, må vi jo gøre det selv.

 

Begge grupper har haft eet formål. At få kvinderne stoppet. Og i erkendelse af, at mediernes magt ofte er større end deres egen, så har begge grupper valgt at kontakte flere journalister.

Derfor bliver Sverre Qvist, der står bag svindler-jagt på Kanal 5, ofte nævnt i begge grupper, hvor man også finder en journalist blandt medlemerne, der på Facebook søger medvirkende til et kommende program til DR2.

Grupperne er ikke de eneste af den slags på Facebook. Og bliver nok ikke de sidste. Og selvom jeg har fundet frem til, at begge kvinder på et tidspunkt har lavet noget, der ikke er lovligt, så er den slags grupper ikke helt uden problemer.

For tænk nu hvis, der ikke var noget om snakken… ?!?

Fagre nye digitale verden.

…..her på minichili-redaktionen har jeg ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse mine indlæg, og jeg når det ikke selv. Så jeg tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber dog de kan underholde, mere end de kan forarge,
Kunne du bruge artiklen til noget, eller ønsker du at jeg skriver en ny? Så vil jeg være glad for en donation for den underholdning du mener du fik. Det hjælper med at betale for domænet. Og skriv gerne hvilket ønske du har for din mønt. Du betaler. Jeg skriver. Både før og efter. Jeg takker for den gode tanke på min mobile pay: +45 40409028
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

VI HAR INGEN REKLAME PÅ SITET, MEN DET ER MULIGT AT BETALE PER ARTIKEL. SEND ALT FRA 5 KR. TIL 5 MILLIONER, AFHÆNGIG AF HVOR VIGTIG DU MENER ARTIKLEN ER. BETALING SKER TIL MOBILEPAY +45 40409028 // SEND EN BESKED, HVIS DU ØNSKER EN FAKTURA TILSENDT.