Hackerens lærling burde headhuntes

Det her er et blogindlæg og nok lidt et partsindlæg. So be it… 🙂

Tobias er 21. Han kan noget jeg, og mange af mine jævnaldrende ikke kan. Han kan hacke, spoofe og med få klik lægge dit website ned.

Tobias er – som mange andre unge i hans alder – vokset op med en mus i hånden.

Allerede i folkeskolen var han tusindvis af kliks fra hans lærer og deres digitale viden, så da rektors computer blev hacket, og der blev sendt en mail ud om at Tobias klasse havde fået fri, var lærerne også hurtige til at pege mod Tobias. Det var ikke ham. Men han kunne hurtigt pege mod hvem og hvordan det var sket.

Tobias interesse for nettet startede – som de fleste fra hans generation – meget tidligt. Da han i en alder af kun 13 år, ønskede at lære at hacke, tog det ham da heller ikke mange klik, at finde vej til Dark Web via TorBrowseren, den del af nettet, hvor alt er til salg, og her finde en hacker, der gerne ville lære ham op.

Hacking lugtede jo lidt af magt.

 

Hans kommende læremester havde dog eet krav. For at hackeren kunne sikre sig mod, at Tobias ikke efterfølgende gik til politiet, med de informationer han havde fået i forbindelse med oplæringen, ønskede hackeren at få noget fra Tobias, som havde værdi. Noget som var vigtigt for Tobias, at det ikke kom ud.

“Jeg var dum og gav ham et nøgenbillede af min daværende kæreste. Jeg troede jo aldrig det kom ud eller at der var grund til at det ville blive brugt imod mig.”

Det nøgenbillede var åbenbart nok, for Tobias blev nu hackerens lærling.

Hackeren fik nu fuld adgang til Tobias computer, og personen bag kunne følge med i alt hvad Tobias foretog sig på computeren. Hackeren var dygtig, og snart mestrede også Tobias, det mindre noble håndværk. At hacke.

Under det man nok må betegne som elevtiden, var unge Tobias med til at hacke flere virksomheder. Dem han fortæller mig om, var kinesiske virksomheder, der ifølge hans læremester mishandlede hunde og katte.

“Jeg følte jo, jeg var med til at gøre noget godt”.

(Billedet er fra en lignende operation Beast fra 2013)

Tobias var ikke helt klar over, hvorvidt hackeren var One of the good guys, en anonymous-aktivist eller om han også lavede noget skidt, og da gik op for ham, at det nok ikke var helt lovligt, det han lavede med sin læremester, ville han gerne ud af det igen.

Men det var ikke så nemt. For nu begyndte hans læremester, at true med at dele billedet af hans kæreste.  Det skete dog aldrig. Tobias endte med at komme ud af hackerens digitale hænder, og der er i dag ingen kontakt. Tobias ved fortsat ikke, hvem hackeren var.

Når jeg taler med Tobias, er jeg ikke i tvivl om, at han dengang fik en vigtig lærestreg. Hvad der syntes spændende og let tilgængeligt, viste sig hurtigt at overstige noget en 13 årig ikke kunne håndtere.

I dag er Tobias 21 år og fortsat lidt af en digital haj. Hans digitale evner bliver blandt andet brugt til at tjene penge på nettet. Jeg er fuld legit, siger han hurtigt. I modsætning til de mange unge, også han har oplevet svindler på nettet.

Han forklarer, at han også bruger det han kan til noget godt. Han og en kammerat har indtil videre hjulpet 20 unge, der er blevet narret på onlinespillet Counter-Strike Global Offensive, hvor et digitalt “skin”  har en værdi og derfor bliver byttet og solgt indbyrdes.

Men hvor der er penge, er der også svindlere. For det sker at folk leverer et “skin”, hvor modtageren ikke betaler.. Andre sender penge, men får intet skin. Og der har Tobias og hans ven, som et par digitale BatSkins, indtil videre, identificeret over 20 unge der har snydt andre, og efterfølgende kontaktet deres forældre, så penge og skin blev tilbage tilbagevekslet som de skulle.

Det dyreste skin på CounterSTrike er ifølge Gamereactor.dk solgt for 61.000.Dollars. 

 

Det digitale cowboyland

I de sidste tre år har jeg gravet godt rundt i svindel på nettet. Og tro mig. Det er det rene cowboyland. Selvom antallet af unge mellem 15-19 år der begår kriminalitet er faldet, kan jeg med sindsro skrive, at flere af dem har fundet vej til nettet.

For det er ekstremt nemt, at svindle på nettet. For imens politiet holder vagt ved grænsen og med banderne, så er der meget lidt af det danske politi, der holder øje med nettet. Med fare for at få den danske politistyrke efter mig, så har vores politi ikke handlet hurtigt og effektivt nok, hvad angår at uddanne deres personale til den digitale virkelighed vi befinder os i.

Hvor de unge er født med en mus i hånden og kan navigere rundt i et univers, hvor de jo aldrig står ansigt til ansigt med den person de svindler, så ser vi et politi der halter gevaldigt efter og først nu, er ved at stramme op.

Hvorfor dansk statestik ikke har registreret de samme unge på nettet, er fordi der findes ekstremt mange mørketal indenfor svindel online. Mørketal står for ikke anmeldte hændelser. Og det er til at forstå. For er du blevet udsat for svindel online, og befinder beløbet sig under din bagatelgrænse, er det ikke sikkert, du orker at anmelde. For på nuværende tidspunkt, er det bare for besværligt.

Det kan Helle Stange bekræfte. Hun blev udsat for en abonnementsfælde på en boligside, og da hun efterfølgende ringede til politiet for anmelde hændelsen,  blev hun her anbefalet af politiet i telefonen, at gå ind – GÅ IND – på Hovedbanegården for at anmelde. Så en digital hændelse, skal afleveres fysisk.

Siden 2015 har Politiet arbejdet på en ny anmelderportal, der netop skulle gøre det nemt at anmelde online svindel. Fire millioner kroner, hvoraf de fleste blev sendt videre til KMD og over 4000 af politiets egne interne timer senere, så blev det projekt lukket ned.

Udover at anmelderportalen skulle være en hjælp til borgerne, så var hensigten at alle anmeldelser skulle gå direkte til NC3, politiets cyber crime enhed, der nu skulle efterforske anmeldelsen og først derefter sende den videre til den politikreds, hvor svindleren befandt sig. Det sidste ville være en så stor opgradering af politiets nuværende håndtering. Projektet blev fra start ledet af daværende centerchef Kim Aarenstrup, et stykke tid efter han stoppede hos NC3, valgte man nu at lægge projektet ned.

Læs med HER når jeg sammen med DRs journalist Rasmus Mark kigger nærmere på politiets portal.

Men. Nu bliver det interessant. For den 28. marts 2018 har politiet udsendt en pressemeddelelse, hvor de her fortæller om et nyt landsdækkende center (LCIK), der er under udarbejdelse. Det skal ligge i København, og helt som tanken bag anmelderportalen, skal det center stå for at håndtere krimineltet på nettet.

En portal røg, og ind kom et helt nyt center.

Den gode nyhed må være, at politiet jo  har for over 4 millioner kroner færdig programmering (og andet eksternt arbejde relateret til en ny digital anmelderportal) og over 4000 af deres egne interne politi-timer, som de jo kan genbruge i deres nye center.

Hvis ikke de starter helt op. Nyt projekt. Nye udbud. Nye leverandører. Ny programmering. Det sidste fortæller den pressemeddelelse intet om. Så derfor har jeg nu sendt politiets pressechef en mail.

Kære pressechef. Aktindsigt, tak.

Udefra set kan man jo godt mistænke politiet for, at sløse  med borgernes penge, i jagten på at knække problemet med det digitale cowboyland, som vi befinder os i.. Men jeg lader tvivlen komme dem til gode, og istedet ser jeg frem til at læse mere om det nye center, der ifølge pressemeddelelsen, skal stå klart i slutningen af 2018. Men lad os nu se. Den har vi jo hørt før.

Indtil da, er nettet fortsat forbandet cowboyland, hvor drengene leger med musen og pengene forsvinder ud af dit kort, hurtigere end din bank kan nå at råbe holdt. Og hvis politiet er smarte, så headhunter de Tobias og hans venner…

 

Tobias er et alias, jeg har dog hans rigtige navn. Jeg har ikke kunne finde dokumentation på, at kinesiske virksomheder i 2010 blev hacket, men har fundet en tilsvarende kampagne der foregik i 2013. 

…..her på minichili-redaktionen har jeg ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse mine indlæg, og jeg når det ikke selv. Så jeg tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber dog de kan underholde, mere end de kan forarge,
Kunne du bruge artiklen til noget, eller ønsker du at jeg skriver en ny? Så vil jeg være glad for en donation for den underholdning du mener du fik. Det hjælper med at betale for domænet. Og skriv gerne hvilket ønske du har for din mønt. Du betaler. Jeg skriver. Både før og efter. Jeg takker for den gode tanke på min mobile pay: +45 40409028

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

Vi foretrækker et reklamefrit område, det er dog muligt, at donere et beløb, hvis du er tilfreds med hvad du læste.

Send alt fra 5 kr. til 5 mill - betaling kan ske via mobilepay til box 7855BH. 

Send en mail på info@sweetchili.dk, hvis du ønsker at få tilsendt en faktura.