www.sweetchili.dk

Hun svang mig en tysk sviner

I weekenden var jeg en hurtig smuttur til Berlin. Det var 4 år siden sidste besøg i den by, jeg og mange andre elsker. Udover at være en spændende by, rent kulturelt, så har det også altid været en by, hvor der var dejligt højt til loftet.

Men noget er sket siden sidst, for denne gang oplevede vi op til flere gange, en røvhamrende dårlig service. Det kulminerede på Dredsen, en café i Kreutzberg, hvor jeg spurgte, om jeg kunne købe en juice. Men jeg spurgte på engelsk, og det pissede den unge bartender så meget af, at jeg fik den mest arrogante behandling, jeg nogensinde har fået før.

dredsen cafe

 

Da jeg spurgte hende, hvad jeg havde gjort for at fortjene den, var forklaringen, at jeg da ikke bare kunne gå ind i på en bar og forvente at alle bare talte engelsk. Man spurgte naturligvis først om de kunne. Sagde den unge kvinde, i det multikulturelle og moderne samfund som Berlin jo også er.

Dagens sviner gik til mig, og jeg vidste ikke om jeg skulle grine eller græde, eller om jeg turde drikke den juice jeg til sidst fik. Men et eller andet sted, kan jeg godt se hvor det kommer fra.

headache stort
Piss off
De senere år, har der været skrevet meget i medierne om hvor trætte berlinerne, især i Kreutzberg, er over unge der kommer til byen, og giver den fuld skrue. De sviner lydrum og gader og stræder til, de indtager byen, overtager den – og de efterlader den i en skidt stand.

Helt som vi ser det sker i Københavns kerne. Dog er det sjældent turisterne der er de værste i vores gader, men unge danskere, der ikke selv bor i byen, men som indtager den, som var den deres egen, købt og betalt sammen med de små grå, de købte i 7/Eleven på hjørnet. De smider de gode manerer hjemme i parcelhuskvarteret, og indtager byen med et ordenligt brøl og bøvs, og efterlader den i en hørm af tis. Det samme som de så også gør i Berlin.

Nu var jeg ikke en pivstiv 18-årig, der stod og bestilt en øl, men en ædru der havde overstået teenageårene, der bestilte en juice. Så dagens bartender burde have tænkt sig om, og gemt vreden, til dem eller den, der fortjente den.

Men for mig der bor på Købmagergade, og som kender alt til at bo i en fest-kampzone, hvor trygheden i weekenden er faldende når lydniveauet er stigende, og som er pishamrende træt af at konstant at træde stilletterne ned i pøl af tis – jeg forstår nok godt, hvor hun kommer fra.

For ting og vrede, har det med at hobe sig op. Og hvis byens ansvarlige, ikke formår at styre urolighederne, så prøver beboerne, og så bliver udfaldet oftes mindre rationelt – og vreden går udover de forkerte. Nemlig dem der ønsker at nyde byen på den gode måde, og derved også yde deres del til byens økonomi.

Jeg elsker stadigvæk Berlin og kommer også tilbage. Men næste gang, vil jeg overveje at bestille den juice på tysk.

….. forresten, kan jeg klart anbefale denne lejlighed i Kreutzberg i Berlin, den var så cool, og så ligger den i en stille baggård. https://www.airbnb.dk/rooms/398456

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Var du tilfreds med det du læste?

Vi har ingen reklamer på bloggen, men du er altid velkommen til at give et bidrag til den næste artikel på mobilepay +45 40409028.