Er der ingen sexforbrydere på Facebook?

Vidste du at der er adgang forbudt på Facebook, hvis du er dømt for en seksualforbrydelse? Det står der i Facebooks regler og det bliver bekræftet af Facebooks danske PR-bureau Advice. En gang dømt, altid ude. Umiddelbart et godt signal at give overfor bekymrede forældre, men er det sandt? Er der virkelig ingen seksuelforbrydere på Facebook?

Dømte seksualforbrydere har ikke lov til at benytte Facebook. Det står der i Facebooks regler. Men før Facebook fjerner en profil for evigt, er der nogen der er nødsaget til at gøre Facebook opmærksom på, hvis der befinder sig en person, der på et tidspukt er dømt for en seksualforbrydelse, og anmelderen skal have deres dokumentation i orden. Det kan være i form af et link til en liste i et nationalt eller statsligt register over seksualforbrydere, som primært benyttes i USA, et link til en nyhedsartikel på internettet eller et retsdokument. Så snart Facebook har fået sagen bekræftet, vil profilen blive fjernet. For altid.  Du kan læse Facebook’s regler HER.

 

 

En gang dømt, men altid ude?

Da Per Brændgaard, krammeterapeuten der den 29. januar 2019 blev dømt i byretten for voldtægt, lød dommen på fængsel i et år og to måneder og frakendelse af retten til at arbejde som krammeterapeut i et år. Her 16 dage efter dommen, har han fortsat to meget aktive facebook-profiler, opslagene er identiske på hver profil, den eneste forskel er, at der på den ene står privat profil og den anden offentlig. Den ene må formodes at være den han bruger i som arbejdsprofil. Ifølge byrettens dom må Per om et år, genoptage sit virke som kramme-terapeut, Facebook er dog langtfra så large, de mener han for altid skal dømmes ude, og i så fald også med hans arbejdsprofil. Det kræver dog, at nogle anmelder ham først.

Det samme kan komme til at gælde for de 1004 unge der er sigtet i den så omtalte Umbrella-sag, efter de i 2015 delte en video med seksuelt og intimt indhold af en ung pige og en gruppe drenge. Den 11. januar 2019 kom den første endelig dom, hvor en 20 årige mand blev dømt under paragraf 235 for distribution af børneporno. Det er en seksual forbrydelse. Udover at han skal betale en erstatning til det unge par på videoen, fik den dømte en betinget dom på 40 dage med et års prøvetid. Sagen vil dog ikke være at finde på hans private straffeattest eller på en børneattest, skriver BT i en artikel fra den 11. januar 2019, men kun ved særlige jobs kan hans dom dog komme på tværs

‘Dommen vil fremgå af den såkaldte udvidede straffeattest som f.eks. skal bruges, hvis man søger særligt betroede stillinger, f.eks. i politi, anklagemyndighed, domstolene, kriminalforsorgen m.v.’

Bliver den 20-årige anmeldt til Facebook, vil der dog for evigt blive lukket for adgang. Det samme må gælde for de 1003 amdre, hvis de får samme dom. Da Facebook var dybt involveret i undersøgelsen af sagen, må man jo gå udfra, at de allerede har fjernet ham?’

Den danske lovgivning er langt blidere end Facebook. På private straffeattester vil ubetingede straffe vedrørende straffelovsovertrædelser være synlige indtil 5 år efter løsladelsesdatoen. Betingede straffe vil stå på den private straffeattest i 3 år fra afgørelsens dato. På Facebook derimod, er du udstødt for altid. Zuckerbergs platform, Zuckerbergs regler.

Helt at udelukke sexforbrydere fra Facebook er et trygt og godt signal at sende overfor forældre, der slipper deres børn løs på de sociale medier, men det lyder bedre end det er.

DET FLYDER MED FALSKE FACEBOOK-PROFILER

På Facebook tager det ikke langt tid, at lave en falsk profil. Jeg har fire. For som journalist der skriver om digitale medier, har jeg brug for at grave mig rundt i de grupper, der ikke vil lukke mig ind.  Jeg har min private, hvor alle jo hurtigt kan google sig frem til, hvad jeg skriver om. Så har jeg en middelalderende mand, en lidt ældre kvinde og en helt ung pige. Alle blege og hvide og bosat i Danmark. Jeg har forsøgt mig med at oprette en ung thailands kvinde, der skulle være bosat i Århus. Hende skulle bruge til at undersøge en sag om au pair pigers forhold i Danmark. Det var den eneste gang, Facebook bad om identifikation, så den måtte jeg lukke ned igen.

Jeg er langtfra den eneste. Fra Januar 2018 til september samme år, lukkede Facebook over 2,2 milliarder falske Facebook-profiler.

 

Grafen er fra Facebooks transparency-rapport fra 2018.

Facebook har et problem med falske profiler, det viser de milliardstore antal falske profiler som Facebook rent faktisk fandt og derfor lukkede, men hvad med alle de andre?

På Facebook kan du være lige den du ønsker at være, for så længe Facebook ikke kræver nogen form for identifikation og så længe man kan være på Facebook imens man har sin VPN aktiveret og derved gå under IP-radaren, så er reglen om, at seksualforbrydere ikke må være på Facebook, nok mere et PR-stunt, end noget bekymrende forældre kan bruge til noget.

Så godt forsøgt med de regler, Facebook, men dem kan vi vist ikke rigtigt bruge til noget.

 

Vores artikler er reklamefri, men du er velkommen til at give et bidrag til den næste på mobilepay +45 40409028.

…..her på minichili-redaktionen har vi ingen gratis praktikanter der kan korrekturlæse vores indlæg. Mats er svensk og Karina er bare en dårlig korrekturlæser, så vi tager forbehold for løsslupne kommaer og syrede tastefejl. Håber de kan underholde, mere end de kan forarge…..,,,,!=)#d!%% ?

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

REKLAMEFRIT OMRÅDE

VI HAR INGEN REKLAME PÅ SITET, MEN DET ER MULIGT AT BETALE PER ARTIKEL. SEND ALT FRA 5 KR. TIL 5 MILLIONER, AFHÆNGIG AF HVOR VIGTIG DU MENER ARTIKLEN ER. BETALING SKER TIL MOBILEPAY +45 40409028 // SEND EN BESKED, HVIS DU ØNSKER EN FAKTURA TILSENDT.