www.sweetchili.dk

Cirkus er kommet til byen. 

Pastelfarvet dyr og diskolys. Julemarkederne er kommet til byen. Men de glemte at medbringe julen. 

På alle større pladser i København er der i disse dage opstillet et julemarked. Hver plads har deres bagmænd. På Kultorvet er det et cirkus der har fået bolden og ansvaret, for at skabe et hyggeligt julemarked for byens borgere og besøgende. 

Og måske er Københavns Kommune blevet blændet af lysene på karrusellen, da de gav den tilladelse, for det jeg formoder skulle have været et marked med dansk jul på torvet, er erstattet af et tarveligt tivoli med diskolys og tyske bratwurst og lidt for mange boder med sutsko.

Flere af boderne sælger det samme. Strik og sutsko og mærkelige huer. Et enkelt sted har de dog hængt en blå nissehue. Så er der et par boder med smykker, der ligner dem man normalt skal til et turistmarked i Thailand for at få fingrerne i. Og så har et teater fundet vej. Ja! Østre Gasværk har fået deres egen lille julebod, hvor de bla. reklamerer med stykket Deres Sensommer med Ulf Pilgaard og LIsbeth Dahl. (deres sensommer?!?)

juletog

Det pastelfarvede børne(cirkus)tog med plastik-dyr, ligner noget der var tilovers fra cirkusets sommertour. Og juletræet. Torvets smukke juletræ. Fint lavet af små lysende pærer. Det ser man kun toppen af. For rundt om har man forsøgt at stille de brune juleboder så det giver mening i et kommercielt helvede af dårlig smag.

Cirkuset har kaldt markedet for HC Andersen jul, som jo er godt tænkt i forhold til en godkendelse fra Kommunens side. For hvad er mere dansk? Og hyggeligt. Men hvis man ser bort fra de brune boder og duften af gløgg og æbleskiver, så er der ikke meget dansk jul over det begrænset udbud i boderne. Boderne er lejet ud til danskere, en italiener, en svensker og en enkelt fra Schweiz. Det burde ikke nødvendigvis gøre markedet mindre dansk, blot mulighederne for et mere varieret indhold større. Det er lykkes lige så lidt, som det website de markedsfører markedet på. 

Det er dog ikke kun Kultorvet der lugter af dårlig smag. På Nytorvs julemarked, har man stillet et pariserhjul, så højt som Rundetårn, der med skiftende blinkende diskolys i blå, lilla og pink farver, oplyser den smukke gamle plads og dem, der året rundt betaler husleje på pladsen.

pariserhjul

Hvem der står bag Nytorvs julemarked ved jeg ikke. For den mail de henviser til på deres til formålet oprettet hjemmeside melder fejl, når jeg skriver til dem.

Vi vil jo gerne have jul

Julemarkederne tiltrækker mennesker. Det er jeg ikke i tvivl om.  Men det betyder jo ikke at de er gode. Eller vellykkede. Det betyder blot, at byen ikke har et bedre alternativ.

For vi vil naturligvis gerne have jul i Indre By. God hyggelig jul, der ikke ligner noget der er udlånt fra et sommermarked i en lille by i Tyskland. Men et hyggeligt julemarked, som er med til at understøtte det brand storbyen København har. Eller ønsker at have.

Skal jeg være lidt god mod Københavns kommune, så vælger jeg at sætte et rødt spørgmålstegn ved, om de har haft tid til at sætte sig ind i, hvordan det endelige resultat blev, efter, de har givet deres tilladelser til bagmændene.

Og hvis de har har, har de da glemt at kigge på byen som helhed. Og så er det noget helt andet, vi må gøre ved næste års jul.

God jul!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Var du tilfreds med det du læste?

Vi har ingen reklamer på bloggen, men du er altid velkommen til at give et bidrag til den næste artikel på mobilepay +45 40409028.